Neubau im Olympiapark München

 

New build in the Olympic Park, Munich

The Department of Sport and Health Sciences and the University Sports Center Munich (ZHS) were using buildings at the Technical University of Munich (TUM) that had been built almost 40 years ago. Because they no longer met current requirements, an extensive programme of new works and alterations was initiated. This included the construction of a large building to accommodate, among other things, various rooms that could be used for both research and teaching. One of these was a climbing centre with a height of 15.30 m and reinforced concrete walls, parts of which had to be constructed in fair-faced concrete. The challenging task of construction fell to Grossmann Bau, a building and civil engineering company with many years’ experience of NOE-Schaltechnik systems to draw on for completing these parts of the works.

For many – not only those interested in sport – the Olympic Park in Munich is closely associated with the Olympic Games 1972. It continues to be the venue for various sporting and cultural events today. As a consequence, the site now has many buildings used for all kinds of purposes. For example, the Department of Sport and Health Sciences and the University Sports Center Munich of the Technical University of Munich have used the TUM campus in the Olympic Park (TUM CiO) and its premises in the northern part of the park for almost 40 years. However, the buildings, which were built for the Olympic Games, were showing their age and no longer capable of meeting today’s requirements. For this reason, the State of Bavaria decided to undertake an extensive, three-phase building programme. In the first phase, the focus was on security measures, the demolition of some buildings and the creation of emergency services accesses. The second and third phases included new sports halls, a refectory, lecture theatres and research and teaching rooms.

Architecture

A competition was held and architects Dietrich Untertrifaller with landscape architects Balliana Schubert from Austria were declared the winners. Their design envisioned a gigantic new building with six internal courtyards. It would be constructed mainly from timber and glass with fair-faced concrete in some places. The second building phase was completed by the end of 2018. Grossmann Bau from Rosenheim made a significant contribution to its success. The contractor performed all the building and civil engineering work, i.e. earthworks, sewers, drainage systems and building construction. This meant an average of 75–80 – at peak times around 100 – employees worked on site at any one time. The company has been using NOE-Schaltechnik formwork systems for its concreting activities for many years. This was also the case for the construction works in the Olympic Park. The most important NOE-Schaltechnik system on this site was NOEtop wall formwork. One of its many advantages is its versatility. NOEtop’s integral bracing allows it to be used as frame and as beam formwork. The contractor has an open choice of tie rod positions with this system. The manufacturer makes the system in many different sizes. One of them is the XXL version, which allows the production of jointless surfaces of more than 14 m2 in area. This version was mainly used on the Munich site for making 2.65 m and 3.31 m high formwork elements.

15 m high and fair-faced concrete quality

One of the big challenges for the site team was the construction of the climbing centre and the Audimax. They have a total plan area measuring 27 x 33 m and are framed by 15.3 m high walls. In some parts, fair-faced concrete quality SB 3 (concrete surfaces with high architectural requirements) was specified. In order to be able to produce the required concrete surfaces, the contractor used NOE formwork with a new formwork liner. Martin Haslberger, construction manager for the project, says: “Although our NOE formwork had already been used on many other sites, it performed sterling service in achieving these fair-faced concrete walls. On site, we paid particular attention to ensuring that the newly lined panels were used only for the walls that required the SB 3 quality finish. The result corresponded with the desired appearance.” The fact that, even after many uses, NOEtop can still produce aesthetically pleasing, fair-faced concrete walls, is a testament for its long service life and robustness. The formwork manufacturer achieves this resilience by choosing to use profiles of the same thickness for all his formwork panels. In addition, the frame and profiles are hot dip galvanised inside and out. All NOEtop forms can withstand a concrete pressure of 88 kN/m². The concreting team placed around 2000 m³ of concrete and built the 15.30 m high walls in a single pour. They worked continuously for almost 7 hours while the concrete climbed up the formwork face at a rate of 2.4 m/h. No retarder was added to the normal-weight concrete mix, which had a medium rate of gain of strength and a consistency class of F3. It was compacted using external vibrators.

Further information

In addition to the construction of the walls for the climbing centre, Grossmann Bau also mastered other challenging tasks. For example, the contractor built the spectator stand structure for the Audimax out of precast concrete units, constructed the fair-faced concrete facades (SB 3) and concreted other internal walls (SB 3). By the end of the contract, some 1200 tonnes of steel reinforcement had been fixed, 11,900 cubic metres of concrete poured and 1200 m² of formwork used on site. The concreting works were completed in less than ten months, which, considering the size of the project and the particular challenges it set, was a very speedy performance. With the completion of the second phase on time, the way is now open for the third. This is programmed to be finished by 2022 – precisely 50 years after the Olympic Games of 1972.